Türkiye Fizyoterapistler Derneği 6 Şubat tarihli ülkemizde meydana gelen ve 10 ili etkileyen deprem neticesinde on binlerce fizik tedaviye ihtiyaç duyan yaşlı, çocuk ve yetişkin hastaların OHAL sürecinde ve sonrasında fizyoterapi hizmetlerine yerinde ve zamanında ulaşabilmeleri için depremin ilk gününden itibaren sahaya inen her türlü desteği sunan MÜSİAD derneği Ile birlikte işbirliği yaparak sahaya fizyoterapist göndermektedir.
Türkiye Fizyoterapistler Derneği bu konuda MÜSİAD'ın destekleri ile birlikte tüm deprem bölgesinde saha taramaları yaparak nerede, ne kadar hastanın tedaviye ihtiyacı olup olmadığını raporluyor.
Akut dönem dahilinde 6 Şubat - 25 Şubat dönemlerinde TFD ve MÜSİAD işbirliği ile sahada hizmet verdik. 25 Şubat'tan itibaren Sağlık Bakanlığı organizasyonlarında aralıksız fizyoterapi hizmetlerine devam edeceğiz.
Bu süreç içerisinde gerek İstanbul ve gerekse Türkiye'nin tüm illerinden gönüllü fizyoterapist arkadaşları organize ettik. İhtiyaç olan bölgelere rotasyonlu olarak meslektaşlarımızı göndermekteyiz.
Öncelikle depremde en çok etkilenen Hatay bölgesi için her hafta 10 fizyoterapist gönüllü arkadaş görevlendirilecek. Göndermeler haftalık olarak yapılacak. İlk aşamada tecrübeli meslektaşlarımıza saha da öncelik verileceği için gönüllü olarak başvuran meslektaşlarımızın bekleme durumlarında bize anlayış göstermelerini rica ediyoruz.
Başlangıçta Sağlık Bakanlığı oluru ile uluslararası katılımını sağlık gönüllüleri hizmet verdiler. Ekibe Türkiye'de ve yurt dışından birçok yerden sağlık profesyonelleri dahil oldu ve özellikle birçok stk'dan görevlendirilmeler oldu. Biz de Türkiye Fizyoterapistler Derneği olarak bu yapıda görev aldık.
Geçtiğimiz haftaki görevimiz tüm sağlık gönülleri ile birlikte bir hafta boyunca sahada ring yapıldı ve bakanlığa rapor sunuldu. Gönüllüler ekibinde bizle birlikte beyin sinir cerrahı, üroloji, acil doktoru, cerrahi hekimler, psikologlar, ergoterapistler, ATT'ler, SHU, hemşireler hizmet verdiler.
Özellikle keşif ve raporlama ile Öncelikle amaç depremzede vatandaşların mevcut İkamet ettikleri yerlerden başka yerlere göç etmesinin önüne geçmek niyetindeyiz. Bunun için de herkese yerinde hizmet sunulması gerekir.
Sağlık bakanlığından izin alınarak oluşturulan ring ekibi bir hafta boyunca sahada inceleme yapıldı. Nerede ne sağlık hizmetine, fizyoterapi ve psikolog desteğine ihtiyaç var gibi konuların hepsi yerlerinde hızlı bir şekilde tespit edildi.
Bu tespitlerden sonra sunduğumuz raporlama ile birlikte hangi sahada ne tür bir sağlık hizmetine ihtiyaç varsa o hizmetin orada sunulabilmesi için de gerekli işlemler yapılmış oldu.
Örneğin bizim alanımızla ilgili fizyoterapi ihtiyacı hangi bölgelerde ön plana çıkıyorsa o bölgelerde mobil fizyoterapi merkezleri veya fizyoterapi salonları tarzında çadırlar veya emniyetli olan mekanlarda hizmet sunulabilecek ortamlar hazırlamış olacak. (Bu hazırlıklar ve sahada hizmetlerin tüm alanda optimal seviyede başlaması en geç şubat ayı sonuna kadar tamamlanmış olacak)
Hazırlanan bu mekanlara her hafta düzenli bir şekilde o bölgeye meslektaşlarımız gönüllü olarak gönderilmiş olacak.
Sahaya gönüllü olarak gidecek arkadaşlarımızın yeme içme, barınma, emniyeti ve sahada rahatlıkla çalışabilmesi için gerekli her türlü altyapı oluşumları Bugüne kadar Müsiad ve emniyet güçleri tarafından sağlanırken bugünden itibaren Sağlık Bakanlığı ve emniyet güçleri tarafından devam edecektir.
Meslektaşlarımız malum şartlarda oluşturulabilecek en ideal ortamlarda hizmetlerini yerine getirmiş olacaklar.
Tüm bu süreçler içerisinde Derneğimize sahada görev yapmak için 300'ün üzerinde fizyoterapist başvuru yaptı. Ayrıca İstanbul'da 1500 tane fizyoterapisti de İstanbul'a gelen ve İstanbul'da tedaviye ihtiyacı olan binlerce hastaya ücretsiz tedavi almaları için organize ettik.
Kısacası hem sahaya gönderecek ekibimiz var hem de İstanbul'da her türlü gelen hastaya hitap edecek gönüllü 1500'den fazla meslektaşımız var. diğer illerde de aynı şekilde gönüllü organizasyonlar hızlı bir şekilde hazırlanmıştır.
Yapılan saha taramalarından bir örnek sunacak olursak sadece Hatay bölgesinde inceleme yaptığımız alan dahilinde özel eğitim rehabilitasyon merkezlerinde hizmet alan çeşitli engelli gruplarından 10620 birey var. Ailesiyle beraber yaklaşık 50 bin kişi yapar. Bunlar burada bu hizmetleri alamazlarsa başka şehirlere gitmek zorunda kalırlar. Bu ve benzeri tespitlerle ilgili rapor dosyamızı bakanlığımıza sunduk. Mart ayından itibaren gönüllü olarak gidecek meslektaşlarımız da bakanlık oluru ile sahada hizmetlerini vermeye devam edecekler. Türkiye Fizyoterapistler Derneği olarak sahadaki hizmetlerimizi ilk etapta OHAL süresince devam ettirmeyi planlamaktayız.
Sahaya gönüllü gelecek arkadaşlarımızın bazı konularda bilgi ve hassasiyet sahibi olmalarının çok büyük kıymeti var. Sahaya gönüllü olarak giden arkadaşlarımızın konfor beklemeden her türlü iklim koşuluna, çalışma saatlerine ve temposuna aynı zamanda da ekip çalışmasına ve ruhuna uygun davranması gerekiyor. Kışla içerisinde askeri nizam işliyor ve bu hassasiyeti de gözetip tertipli davranışlar içerisinde bulunmamız gerekiyor. Telefonların şarjI için 40000 ve 20000 lik iki adet powerbank yanınızda bulunsun. Mutlaka her gün için bir çorap ve çamaşır ekleyin çantanıza. Geceleri soğuk olduğu için termal içlik getirmenizde yarar var. Kişisel bakım ve ihtiyaç malzemelerinizi eklemeyi unutmayın çantanıza. Gelmeden önce Türkiye Fizyoterapistler Derneği'nin YouTube platformunda Prof. Dr. Filiz CAN'ın sunumunu izlemenizde çok büyük fayda var. Hepinize şimdiden başarılar ve kolaylıklar diliyoruz.